Jobhoppen in coronatijd

De horeca kamt met vele uitdagingen en onzekerheden zo rond de feestdagen. Er is niet genoeg werk voor de (vaste) medewerkers, maar de kosten blijven oplopen. En als de betere tijden zich weer aandienen wil je als bedrijf graag verder met je oude vertrouwde team. Het bleek een hoofdpijndossier voor het management, maar er kwam een mooie oplossing!

Daar waar in de horeca flinke klappen worden uitgedeeld is het in andere bedrijfstakken uitzinnig druk. In het netwerk van Stijn Langebeek, de General Manager van Van der Valk Groningen-Hoogkerk, dienden zich ondernemers aan die zitten te springen om extra personeel, zoals Koolen Champignons en Spinder Design. Nu leent Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk en Hotel Drachten een aantal van hun medewerkers tijdelijk uit aan deze bedrijven; een win-win situatie voor beide partijen. We brachten onze collega’s een bezoek op hun tijdelijke nieuwe werkplek.

‘Dit is wat anders dan achter de potten en pannen staan’

Een werkdag bij Koolen begint om 7.30 uur op de locatie in Marum en Grootegast. Het gezelschap dat zich meldt is divers; mannen, vrouwen, jong, ouder en internationaal. Er wordt de Valk medewerkers verteld dat ze de spil in de productie zijn, door lege pallets of verpakkingsmaterialen aan te leveren en bij te vullen. Hierdoor kunnen de champignonplukkers constant blijven plukken. We lopen vier collega’s tegen het lijf en vragen ze naar hun werkzaamheden. ‘Als deze bakken gevuld zijn stapel ik ze op, turf de bakken af en breng het naar de volgende afdeling’, vertelt Johan de kok. 'Dit is wat anders dan achter de potten en pannen staan!' In de cellen is het rond de 17 graden met hogere luchtvochtigheidsgraad, een heel ander klimaat dan in de keuken. Het enthousiasme is gematigd in de groep, want de werkdagen, maar zeker de werkzaamheden zien er heel anders uit dan normaal. Ze zijn blij dat ze op deze manier aan het werk kunnen blijven, maar verlangen wel naar het oude gewoon.  

'Ik hield bijna nooit een boormachine vast'

Als we bij Spinder Design in Drachten aankomen is Richard al vertrokken. Hij rijdt 's ochtends vroeg met zijn bus naar het distributiecentrum om de materialen op te halen. Met een bus vol meubels en accessoires vertrekt hij naar verschillende stores in heel Nederland, waar de spullen van Spinder Design verkocht worden. Om de producten op een mooie manier te vermarkten, worden er in de winkels stijlkamers ingericht. De winkels zorgen voor de gewenste kleur of kleuren op de wanden en Richard monteert alle designstukken op de juiste manier aan de wand. "Ik ben één week meegereden met een vaste medewerker en heb de kunst afgekeken, daarna ging ik al zelf op pad. En dat was best een uitdaging voor iemand die nog bijna nooit een boormachine had vastgehouden!', vertelt Richard lachend.


Kees en dochter Anna, eigenaar en marketingmanager van Spinder Design, zijn heel tevreden over Richard. 'Hij kan erg goed overweg met allerlei verschillende type mensen', zegt Anna, terwijl we op gepaste afstand een kop koffie drinken op kantoor. Dat herkennen we; Richard heeft natuurlijke en vrolijke flair over zich. Dit is ook wat we zoeken in onze gastheren en -vrouwen in ons restaurant. Toch zegt Richard dat hij in het begin best onzeker was over dit werk in een hele andere branche. Hij legt uit dat hij normaal gesproken bij de voordeur staat om gasten te ontvangen en ze het naar hun zin te maken. Nu komt hij via de achterdeur binnen en heeft te maken met winkelpersoneel, wie weer heel anders met gastvrijheid omgaan. 

Geen werkdag is hetzelfde

Na een rondleiding door beide bedrijven rijden we weer richting het hotel en proberen daar contact te zoeken met Sita. Zij werkt bij de GGD, waar we omwille van de privacy niet terecht kunnen. Als we Sita vragen hoe ze haar tijdelijke nieuwe job vindt, ontvangen we het volgende antwoord: 'Na een hele leerzame trainingsweek ben ik nu voor 24 tot 32 uur per week werkzaam als bron- en contactonderzoeker bij de GGD. Zeven dagen per week wordt er bron- en contactonderzoek uitgevoerd door de GGD, om de herkomst van het coronavirus op te sporen. Een werkdag duurt van 08:30 tot 17:00. We werken momenteel met een grote groep bron- en contactonderzoekers bij de GGD Groningen. We doen dit werk met een leuke, diverse groep medewerkers. Als bron- en contactonderzoeker, onderzoek ik hoe een positief geteste persoon het virus heeft opgelopen. Daarnaast breng ik in kaart met welke personen de besmette persoon in contact is geweest. Voor het contactonderzoek gaan we twee dagen terug voordat de eerste klachten begonnen. Vanaf dat moment worden de contacten in kaart gebracht. De contacten worden onderscheiden in drie categorieën: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Ten slotte geef ik de besmette personen en hun contacten advies over de leefregels. Geen werkdag is hetzelfde. Ik doe erg dankbaar werk en ben heel blij dat ik op deze manier mijn steentje kan bijdragen aan de coronacrisis. Iets heel anders dan met dienbladen en borden lopen!'

Toch hoopt iedereen dat we snel terug kunnen schakelen naar het oude normaal. Een vol restaurant, drukte in de bar/brasserie en medewerkers die af en aan lopen met heerlijk geurende gerechten. Ondanks de creatieve ideeën en de flexibiliteit van de medewerkers is de houdbaarheid beperkt, zowel financieel als het hoofd koel weten te houden. Maar met een hotel welke nog wel open is, prijzen we onszelf gelukkig en doen wat moet om veilig en vertrouwd te ondernemen.

We wensen iedereen fijne feestdagen en een fantastisch 2021 toe!

Familie Langebeek - Van der Valk
& medewerkers