Een unieke beleving voor onze gasten: The Grone

Hospitality is een kreet die je in de hotellerie vaak hoort. Wat betekent dit nu eigenlijk? Gastvrijheid is vooral een gevoel of beleving van een gast. Dat maakt ook dat je als persoon of bedrijf niet gastvrij kunt zijn, want dat bepaalt onze gast. Bij Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk proberen we onze gasten een unieke mix aan te bieden waarbij gastgerichtheid en gastheerschap voorop staat, waardoor een verblijf bij ons als verrassend en vanzelfsprekend wordt ervaren. Zo introduceerden we familiekamer De Onlanden in samenwerking met Natuurmonumenten, bereiden we af en toe gerechten op ons terras met een duurzame Solar Cooker uit China en bieden we vanaf 2019 bijzondere ontdekkingstochten door Groningen aan in samenwerking met The Grone.  

Onze medewerksters Rika en Lidia reisden een dag mee in The Grone door het verleden, het heden en de toekomst van Groningen. 

Een digitale & fysieke belevening
Vanaf de Grote Markt in Groningen vertrekt de bus richting Het Hogeland en verhalenverteller Melchior neemt de Gronisten mee in het verleden via de app op de telefoon en de TV in de bus. De rit gaat door Middag-Humsterland dat ooit is ontstaan op een kwelder die door de zee werd opgeworpen. Generaties lang hebben bewoners elementen toegevoegd aan het oorspronkelijke kwelderland. De zon schijnt prachtig over het weidse landschap als de bus al slingerend over de smalle weg het verhaal van monnik Melchior laat horen. Hij vertelt over de wierden, dijken, oude wegen en paden, kerken en borgen. Eén van die borgen, gelegen op Landgoed Verhildersum, wordt bezocht. Dit museale landgoed vertelt het verhaal van het Hogeland in de 19e eeuw. Over oude adel en nieuwe borgbewoners, een innovatieve, opkomende boerenstand en de landarbeiders. Rika en Lidia besluiten elk op eigen gelegenheid het landgoed te verkennen. Rika luistert al wandelend door de tuin naar de informatie via de app en Lidia besluit het verhaal te vangen in beelden. Ze treffen elkaar weer tijdens de lunch in het Schathoes, ook op het landgoed. Terwijl de Groninger mosterdsoep met spekjes en bosui wordt gegeten, raken ze in gesprek met een oude mevrouw en haar kleinzoon. Ze vertellen dat ze in het zuiden van het land wonen en er samen een paar dagen tussenuit zijn om Groningen te ontdekken. “Nu kunnen we dit nog samen doen. Deze busreis is geschikt voor jong en oud, waardoor we dus beide volop kunnen genieten”, vertelt de student. Na nog een glas biologische appelsap, gemaakt van de appels die geoogste zijn in eigen tuin, vertrekken ze richting de Waddenzee.

Werelderfgoed
Sinds juni 2009 behoort de Waddenzee tot UNESCO Werelderfgoed. Op de Waddenzee wisselen eb en vloed elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap van moment tot moment verandert. Een uitgebreid stelsel van geulen wordt afgewisseld door drooggevallen zandplaten. Deze variatie aan landschappen maakt de Waddenzee tot een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten, wat een uitzonderlijk grote voedselrijkdom voortbrengt. Daarnaast is het een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. Voor de Gronisten betekent het een tussenstop bij de haven in Noordpolderzijl. Vanaf de dijk heb je prachtig uitzicht over het wad. Sinds jaar en dag is in de voormalige sluiswachterswoning van Noordpolderzijl het nostalgisch huiskamercafé ’t Zielhoes gevestigd. Hier wordt nog ouderwetse Groningse Poffert geserveerd.  Als de bus verder rijdt over de dijk schalt Ede Staal uit de boksen en zien de passagiers de windmolens in de Eemshaven in de verte opdoemen.

 

Tussen nostalgie en industrie
De dames van Van der Valk vinden de rit over het complex van de Eemshaven minder interessant. “Jammer dat hier geen tussenstop is, waardoor je meer te weten komt over een wereld die voor mij onbekend is. In ons hotel verblijven vele mannen, die doordeweeks werken in de Eemshaven. De werkgelegenheid is enorm groeit ieder jaar, het heeft dus blijkbaar de toekomst”, vertelt Lidia aan Haskia Kramer, één van de initiatiefnemers van The Grone. Haskia legt uit dat zij als organisatie ook nog aan het ontwikkelen zijn en er wel degelijk gesprekken zijn geweest met de Eemshaven om een informatieve tussenstop aan te bieden. Via de app is er wel meer achtergrond informatie over de Eemshaven te beluisteren, maar met de nostalgische poldermolen in het vizier laten ze de app even rusten. De Goliath is gebouwd om de Eemspolder te bemalen. In 1979 werd dit werk overgenomen door een nieuw gemaal en heeft de molen geen functie mee. Wel is de molen dankzij de enthousiaste (vrijwillige) molenaar nog regelmatig in werking te bewonderen. De Gronisten zien de molen niet in bedrijf, maar krijgen een persoonlijk inkijkje, waardoor zij een goede impressie krijgen over toen en nu. Het is de rode draad die de reis aan elkaar verbindt: toen, nu en de toekomst. De verhalen van toen komen tot leven en de innovatie van nu heeft de toekomst. Dit wordt des te meer duidelijk wanneer de bus midden door de stad Groningen rijdt naar het eindpunt en op de TV beelden verschijnen van exact dezelfde straat, maar dan jaren geleden. De tram rijdt dan nog, waar de Gronisten nu met de The Grone naar het eindpunt worden gebracht.

De Gronisten, waaronder de passagiers Rika en Lidia spreken van een unieke beleving. Een mooi product om aan te bieden aan onze gasten van Van der Valk Groningen – Hoogkerk om onze provincie op een ludieke manier te ontdekken, proeven en ervaren. Wij hopen hiermee aan het gevoel van gastvrijheid bij te dragen. Laat u het ons weten?

www.thegrone.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze receptie (info@hoogkerk.valk.com | 050 - 820 0510).