WANDELEN TUSSEN STAD EN LAND IN GRONINGEN

Ontdek de natuur rondom het hotel en de diverse mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Hieronder vindt u informatie over onze favoriete wandelroutes in Groningen. 

Op nog geen steenworp afstand van het hotel en de stad Groningen ligt een aaneengesloten natuurgebied van circa 3.500 voetbalvelden groot: De Onlanden. Tussen de beekdalen van het Eelderdiep en het Peizerdiep ligt een nat laagveengebied. Dit beekdallandschap bestaat uit bosjes, houtwallen, ruige graslanden en sloten waarin waterviolier en dotterbloem bloeien. Het gebied is volop in ontwikkeling en leent zich goed om te wandelen en fietsen

Route 1: Op ontdekking in de Onlanden

De Onlanden – het klinkt wat onheilspellend, maar wat is dit een prachtig gebied. Geniet van dit ruige laagveen in het dal tussen Drents zand en Groningse klei.

Onlanden

Drink eventueel eerst nog een kopje thee of koffie bij Van der Valk hotel Groningen – Hoogkerk en ga op pad. Trek de wandelschoenen aan en ga op verkenning door de Onlanden. Rondom het Leekstermeer, het grootste meer van Drenthe, streken zich deze ruige laagveengebieden uit. De Onlanden liggen precies in het dal tussen de hogere Drentse zandgronden en Groningse kleigronden. Je geniet hier van mooie vergezichten over graslanden, maar je ziet ook bosjes en houtwallen.

Peizermade

Op de heen- en terugweg wandel je door het gehucht Peizermade. ‘Made' betekent weide of grasland, het weiland bij Peize dus. Vroeger was dit een enorm vochtig gebied dat vaak overstroomde. Water zie je er nog steeds: zo steek je de Gouw over en volg je een heel eind het Peizerdiep. Zin om bij terugkomst nog een hapje te eten voordat u naar huis rijdt? Bekijk dan alvast onze menukaart

Bekijk de route

Route 2: Wandelen langs het Peizerdiep en Peizermaden

Vlakbij de stad Groningen vind je prachtig ruig laagveengebied, dat je eeuwen terug in de tijd brengt. Genieten!

Peizerdiep

Nog een kopje koffie en thee in de brasserie van Van der Valk Hotel Groningen – Hoogkerk of trekt u er gelijk opuit? De wandeling komt al snel door het gehucht Peizermade. ‘Made' betekent weide of grasland, het weiland bij Peize dus. Vroeger was dit een enorm vochtig gebied dat vaak overstroomde. Water zie je er nog steeds: zo steek je de Gouw over en volg je een heel eind het Peizerdiep.

Peizermaden

De Peizermaden is een prachtig laagveengebied met bosjes, houtwallen en ruige graslanden. Het maakt deel uit van natuurgebied de Onlanden. De ruige laagveengebieden van de Onlanden vormen een uniek stukje natuur tussen de hogere Drentse zandgronden en Groningse kleigronden. Geniet na de wandeling nog van een lekker hapje en drankje bij je startpunt. Het is ook mogelijk om te overnachten en morgen nog even het gezellige Groningen in te gaan!

Bekijk de route

Route 3: Rondje Stadspark

De wandeling start bij Van der Valk Hotel Groningen – Hoogkerk voor een kennismaking met de groene kant van Groningen-Stad: een mooie wandeling door het Stadspark. Het is aangelegd aan het begin van de twintigste eeuw naar een ontwerp van landschapsarchitect Singer. Ook komt u door het gehucht Peizermade. ‘Made' betekent weide of grasland, het weiland bij Peize dus. Vroeger was dit een enorm vochtig gebied dat vaak overstroomde. Water zie je er nog steeds: zo steek je de Gouw over en volg je een heel eind het Peizerdiep. Ook loop je langs de Ruskenveenseplas. Wat valt er veel van de natuur te genieten zo dichtbij de stad!

Bekijk de route

Natuurmonumenten biedt ook mooie wandel-en fietsroutes aan, om de Onlanden te verkennen. Verder zijn er verschillende excursiemogelijkheden en vertelt de boswachter alles over de flora en fauna.